vastagbél daganat szűrés széklet tesztekkel

Vastagbél szűrés széklet tesztekkel

Az enzimes daganatszűrés egyszerű, fájdalommentes új lehetőség a vastagbélrák elleni küzdelemben. Évente vegyen részt széklet szűrővizsgálatunkon, mely most akciós áron elérhető!

Emésztési problémák? Székrekedés? Hasmenés? Haspuffadás? Hirtelen vesztett súlyt és nem tudja, miért? Állandó hasi görcsök gyötrik? Hosszabb ideje étvágytalannak érzi magát? 

Talán nem is gondolná, hogy a fenti tünetek hátterében a vastagbél rosszindulatú daganatos megbetegedése is állhat.
Nem csak azt jelent azonban fokozott kockázatot, ha az említett tüneteket észleli. Sajnos a betegség legtöbb esetben csak kései stádiumban okoz panaszokat, gyakran észre sem vehető, ahogy évek során kialakul és elhatalmasodik, pedig az idejében felismert béldaganat csaknem 100%-ban gyógyítható!
Elkeserítő tény, hogy a daganatok közül a vastagbélrák az utóbbi 6-8 évben drasztikus növekedést mutat, pedig a megbetegedések száma már az utóbbi 30 évben is 4,5-szeresére (!) emelkedett, s ezzel mindkét nemben a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált.
Miért hal meg ilyen sok ember feleslegesen?
Mert az esetek többségében túl későn ismerik fel a béldaganatot, amikor már kevés az esély a gyógyulásra, holott az idejében felismert daganat szinte 100%-ban gyógyítható! A vastagbél daganat évek alatt alakul ki úgy, hogy sokáig teljesen észrevehetetlen, tünetmentes. A kór nem válogat, bárkinél kialakulhat, de korai szűréssel megelőzhető lenne.
Évente tanácsos vastagbélrák szűrést végeztetni, éppen úgy, ahogyan tüdőszűrésre, dermatológiai szűrésre vagy méhnyakrák szűrésre járunk!
Mi okozza a vastagbél daganat növekvő előfordulását?
A vastagbélrák korunk népbetegségének is tekinthető, hiszen előfordulásának drasztikus emelkedése hátterében a helytelen életmód áll. A borzasztó táplálkozási szokások és silány minőségű élelmiszerek fogyasztása, a mozgásszegény, stresszes életmód mind-mind okozza ezt a szörnyű betegséget. A dohányzás, a mértéktelen alkohol- és gyógyszerfogyasztás szintén emeli a kialakulás kockázatát.
A rák kialakulásának veszélye az életkor előrehaladtával egyre nő, ötven év felett különösen ajánlott évenként szűrővizsgálaton részt venni. A betegség ekkor még idejében felismerésre kerül és jól kezelhető.
50 év felett a vastagbélrák kialakulásának esélye drasztikus növekedést mutat! Az életkor az egyik legfontosabb rizikótényező, sajnos korral nő a kockázat is.
Mi a megoldás?
Mint minden daganatos megbetegedésnél, a megelőzés és a korai felismerés elengedhetetlen fontosságú.Általában nem szeretünk kellemetlen orvosi vizsgálatokra járni, ezért fontos tudni, hogy nem a vastagbél tükrözés az egyetlen lehetőség, amellyel a rákszűrést elvégezhetjük.
AZ IDŐBEN FELISMERT VASTAGBÉLDAGANAT TELJESEN GYÓGYÍTHATÓ!
Az Endo-kapszula Kft-ben végzett kombinált enzimes béldaganat szűrés széklet laboratóriumi vizsgálat során történik, amely egy megbízható, orvosi szakma által elismert, páciensbarát új lehetőség a rákszűrésben. A módszer három olyan fehérje koncentrációját méri a székletben, mely jellemzően emelkedett vastagbél polip vagy daganat esetében, ilyen módon daganatjelző pontossága nagyon jó. Ezek a vastagbél tesztek: a széklet humán haemoglobin, a széklet calprotectin és az M2-PK enzimek. A széklet humán haemoglobin a vérzést, a széklet calprotectin a gyulladásos reakciót és az M2-Pk pedig a daganatos sejtek jelenlétét vizsgálja, melyek együttesen negatív esetben nagy biztonsággal zárják ki az eseteleges vastagbél daganatot vagy 1 cm-nél nagyobb polipokat. A daganatok anyagcseréje eltér a normális sejtek anyagcseréjétől, ezt veszi alapul az enzimes daganatszűrés. Az eltérő anyagcsere egyik jele, hogy a tumor nagy mennyiségben termel egy M2-PK nevű enzimet. Ez az enzim a széklettel távozik a szervezetből. Egy immunológiai eljárással ezt az enzimet mérik laboratóriumban székletminta segítségével, mely egyszerű vastagbélrák tesztként működik.
Először Németországban vezették be 2004-ben, ahol eredményessége miatt az egészségbiztosítás által támogatott és az 50 év felettiek ingyen juthatnak hozzá. Most Magyarországon is elérhető, azonban nálunk a társadalombiztosító még nem támogatja.
Kinek ajánlott a szűrés és a vastagbélrák teszt?
Fokozottan ajánlott minden 40 év feletti nőnek és férfinak, illetve fiatalabb korban azoknak, akiknek családjában már előfordult jó-vagy rosszindulatú béldaganat. Ajánlott továbbá a kevés élelmi rostot tartalmazó étrendet fogyasztóknak, dohányzóknak, túlsúlyosoknak, mozgásszegény és stresszes életmódot folytatóknak.
Hogyan történik a vastagbél teszt  vizsgálat?
Önnek az előre kiadott széklet tartályban kell a vizsgálati mintát leadni szűrő centrumunkban, majd a vizsgálati eredményeket 24 órán belül szakorvosunk közli önnel, pozitív esetben tájékoztatja a további teendőkről is illetve előjegyzést az a definitív vizsgálatokra (vastagbél tükrözés altatásban, PET-CT colonográfia vagy vastagbél kapszula endoszkópia)
Tényleg megelőzhető a vastagbélrák?
Igen. A vastagbéldaganatok szinte kivétel nélkül vastagbélpolipokból alakulnak ki. A polipok vastagbéltükrözés során egyszerűen eltávolíthatók, így megakadályozható a daganat kialakulása.
Ön veszélyeztetett?
Ha elmúlt 50 éves, akkor biztosan. A vastagbélrák kockázata ugyanis 50 éves kor után rendkívül megnő. Ezen kívül családi kórtörténete, étkezési szokásai, életmódja egyaránt emelheti az Ön rizikóját.
Ne csak akkor gondoljon egészségére, amikor már nagy a baj! Az enzimes daganatszűrés egyszerű, fájdalommentes új lehetőség a rák elleni küzdelemben. Évente vegyen részt széklet szűrővizsgálatunkon, mely most akciós áron elérhető!