Széklet vér szűrés

Széklet vér és biomarker szűrés

A vastagbél polip és daganatok korai kimutatására alkalmazott kombinált széklet szűrések költséghatékonyak és pozitív eredményük esetén a vastagbéltükrözés elengedhetetlen.

A vastagbélrák és végbélrák és megelőző állapotának a bélpolipok korai felfedezésének legpontosabb eszköze a vastagbéltükrözés vagy más néven a kolonoszkópos.  Ahhoz, azonban, hogy megállapíthassuk, kinek van szüksége colonoscopiára nagy tömegben alkalmazható, egyszerű és lehetőleg olcsó szűrőmódszerekre van szükség, melyeket a menedzser szűrő programokba is könnyű intergálni.

A guajakol alapú széklet okkult vér tesztek segítségével 15-33%-os vastagbélrák halálozáscsökkenés lehet elérni. Ez az eredmény a pozitív széklet szűréses csoportban a vastagbélrák „downstaging”-nek, vagyis korai stádiumban történő kolonoszkópos felismerésének tulajdonítható, mivel az 5 éves vastagbélrák halálozás szorosan függ a vastagbélrák stádiumától a felfedezés időpontjában. Azonban a guajakol alapú okkult széklet vér szűrés szenzitivitása meglehetősen alacsony, kevesebb, mint 30% vastagbélrák és végbélrák és nem több mint 15% előrehaladott polipok esetén. Magasabb szenzitivitás érhető el újabb immunológiai alapú széklet okkult vér teszttel, habár ez még mindig messze van a kívánatostól. Ezért önmagában az okkult vér teszttel történő szűrés után végzett kolonoszkópiák közel fele nem igazol neoplaziat ezáltal masszív várakozási időt és felesleges terhelést okozva az endoszkópos rendeléseknek. További széklet szűrési tesztekkel kombinálva a széklet vér szűrést növelhető a menedzser szűrővizsgálat specificitása és szenzitivitása, mint például a széklet M2-pyruvát-kináz M2-PK és a széklet calprotectin tesztek.

A calprotectin-teszt egy egyszerű széklet szűrő vizsgálat, mely nagyobb pontossággal képes a székletből a fehérvérsejtek kimutatására, mely vastagbélrák és gyulladásos bélbetegségek esetén kórjelző lehet. Ezért a teszt ugyancsak használatos gyulladásos bélbetegségek diagnosztizálására, vagyis a funkcionális kórképektől (irritábilis bél szindroma) való eldifferenciálásra. Ezért gyulladásos bélbetegség és tápcsatornai fertőzések álpozitív eredményhez vezethetnek vastagbélrák és vastagbél polip diagnosztika tekintetében.

A piruvát kináz enzim dimer formája – az M2-PK – gyakran megtalálható az emlő-, tüdő-, vesedaganatokban valamint colorectalis daganatok (vastagbélrák és vastagbél polip) estén a székletben. Az okkult vér széklet teszthez képest az M2-PK széklet szűrés jelentősen magasabb a szenzitivitása vastagbélrák és végbélrák esetén, bár az előrehaladt vastagbél polipokkal kapcsolatban ez már nem mondható el.

Mivel az egyes menedzser szűrésre is alkalmazott széklet tesztek paraméterei változó pontosságot mutatnak, a felsorolt tesztek kombinálása jelentős javulást hozhat a colorectalis daganatok (vastagbélrák és végbélrák) széklet szűrővizsgálatainak pontossága tekintetében.

A hagyományos endoszkópos tükrözés mellett klinikánkban lehetőség van a legmodernebb technológiájú kapszulás tükrözéses vizsgálat lefolytatására is. A kapszulás tükrözés az endoszkópos vizsgálattal szemben semmiféle kényelmetlenséggel nem jár, továbbá az egyszer használatos eszköznek köszönhetően fertőzésveszélyről nem beszélhetünk.